Općina Bol otok Brač

Bol otok Brač slike Bol otok Brač slike
Bol je jedino naselje na južnoj obali otoka, podno Vidove gore najvišeg otočkog vrha (778 m) ujedno i samostalna općina. Najpoznatije je bračko turističko mjeto. U relativnoj se blizini nalazi aerodrom koji je otvoren za vrijeme turističke sezone. Čuvena bolska plaža Zlatni Rat jedna od najpoznatijih ikona hrvatskog turizma. Priroda je Bol bogato obdarila ne škrtareći ljepotom. Istočno i zapadno od mjesta nižu se lijepe šljunčane plaže. Zlatni Rat je najpoznatija, ujedno i jedinstveni prirodni fenomen: poput jezika pruža se u more, a ovisno o tome kako pušu vjetrovi i udaraju valovi, vrh se pomiče. Turizam je osnovna djelatnost stanovništva. Bol obiluje povijesnim spomenicima. Na mjestu nekadašnje crkve izdigla se barokna crkva Gospe od Karmela, koja je proširivana u 18. stoljeću, a poseban raritet je da crkva nema tradicionalni zvonik - kampanel. Neposredno uz mjesto je dominikanski samostan s crkvom koji danas čuva umjetničke i kulturološke zbirke. Galerija "Branislav Dešković", smještena u renesansnoj palači u mjestu je značajna zbirka moderne hrvatske umjetnosti. Slike i skulpture uglavnom prikazuju mediteranske motive kako su ih doživjeli umjetnici koji su bili inspirirani Bračem.
Mjesna fešta je Gospe Snježna, 5. kolovoza.
otok Brač Online slike divider
Murvica otok Brač slike Murvica otok Brač slike
Murvica je malo mjesto na južnoj obali otoka, udaljeno od Bola 5 kilometara prema zapadu. Pripada općini Bol s kojim je povezana cestom. U zimskom periodu u Murvici boravi oko 50 ljudi, dok se u ljetnom periodu taj broj višestruko povećava. Stanovnici se bave turizmom i vinogradarstvom. Većina kuća nalazi se na oko 100 metara nadmorske visine, podno kraških spilja na južnim obroncima Vidove gore, dok su novije kuće bliže moru. Murvica je u prošlosti bila prilično razvijena, osim uzgoja vinove loze stanovnici su se bavili stočarstvom i pčelarstvom, i danas su murvički vinogradi poznati po najkvalitetnijem plavcu na Braču.
Mjesto su kroz povijest uglavnom naseljavali redovnici i redovnice te se u okolici Murvice na obroncima nalazi nekoliko napuštenih i djelomično srušenih samostanskih kompleksa iz 15. i 16. stoljeća: Silvio (Dubravčić), Stipančić i Dutić.
Značajna za razvoj Murvice je Dračeva luka, zapadno od mjesta, poznata po starim čempresima i golemim agavama. Crkva na tom mjestu potječe iz 16. stoljeća. Iznad nje su ruševine samostana iz 1512. godine.
Od špilja iznad Murvice najpoznatija je Drakonjina spilja, zvana i Zmajeva pećina. Ta je taj naziv dobila zbog tajanstvenog, u živoj stijeni isklesanog reljefa zmaja, koji predstavlja ostavštinu iz pećinskoga samostansog života popova glavgoljaša iz 15. stoljeća. Sama špilja duga je oko 20 metara i podijeljena u četiri prostorije s naknadno dozidanom kapelicom.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -