Općina Milna otok Brač

Milna otok Brač slike Milna otok Brač slike
Milna je smještena na zapadnoj obali otoka u razvedenoj dubokoj uvali, koja je najveća i najzaštićenija prirodna bračka luka. Sjedište je općine kojoj pripadaju i tri druga manja mjesta u bližoj okolici: Ložišća, Bobovišća i Bobovišća na moru. Milna je bila težačko, ribarsko i kasnije pomorsko mjesto, kako se vidi po lijepim i velikim kućama imućnih pomoraca i brodara, što inače nije karakteristično za ostala bračka mjesta. Uz poljoprivredu i ribarstvo danas je turizam glavni izvor prihoda mještana kojih ima oko 1.000. Velika marina smještena u centru mjesta je najznačajniji turistički sadržaj. Milna kao naselje nastaje u 16. stoljeću a od povijesnih spomenika najznačajina je barokna crkva s raskošnom kamenom skalinadom.
U župi se kao lokalna fešta (fjera) slavi 16. srpanj - Gospa Karmelska.
otok Brač Online slike divider
Bobovišća na moru otok Brač slike Bobovišća na moru otok Brač slike
Bobovišća na moru su malo slikovito mjesto smješteno na zapadnoj obali otoka u dubokoj uvali koja sastoji od luke Bobovišća i Vičje luke. Mjesto broji stotinjak stalnih stanovnika koje se bavi poljoprivredom, ribarastvom i turizmom, a poznato je kao obiteljsko boravište pjesnika Vladimira Nazora kojemu je na rivi podignut spomenik. Bobovišća na moru nemaju svoju crkvu ni župu već pripadaju župi Bobovišća.
otok Brač Online slike divider
Bobovišća otok Brač slike
Bobovišća su malo naselje poljoprivrednika i stočara, udaljeno od mora na zapadnoj strani otoka, koje je danas gotovo napušteno sa oko dvadesetak stalnih stanovnika. Kuće su skromne rustične seoske zgrade, mnoge i napuštene. Crkva sv. Jurja datira iz 17 vijeka, ali je zbog trošnosti srušena i ponovno sagrađena početkom 20 stoljeća. U župi je lokalna fešta na dan sv. Jurja mučenika, koja se slavi 23. travnja.
otok Brač Online slike divider

Ložišća su težačko naselje također udaljeno od mora, sagrađeno na strmoj padini, pa su iz tog razloga ložiške kuće smještene stepenasto jedna iznad druge tako da svaka ima osiguran slobodan pogled, kao u nekom prirodnom amfiteatru. Panoramski pogled na mjesto je atraktivan jer se dobro očuvao izvorni izgled, s brojnim primjerima skladnog ruralnog graditeljstva a prostorno dominira poznati kameni zvonik, izgrađen 1889. godine po nacrtu kipara Ivana Rendića. Ložišća su jedno od najmlađih bračkih mjesta s početka 18 vijeka. Naselili su ga mještani Bobovišća, ali su Ložišća ubrzo postala veće i značajnije mjesto. U župi je lokalna fešta 26. lipnja (sv. Ivan i Pavao).

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -