Općina Postira otok Brač

Postira otok Brač slike Postira otok Brač slike
Postira su veće mjesto smješteno na sjevernoj strani Brača oko 9 km istočno od Supetra. Mjesto broji oko 1.500 stanovnika i samostalna je općina u čijem je sastavu i mjesto Dol. Postira su bila mjesto težaka, ribara i kamenara, a neprekidno više od 100 godina djeluje tvornica ribljih prerađevina "Sardina", jedna od zadnjih preostalih na Jadranu. Danas su i poznato turističko odredište. U Postirima se rodio veliki hrvatski pjesnik Vladimir Nazor. Naselje nastaje u 16. stoljeću kao luka sela Dol, ali recentna arheološka istraživanja ukazuju na antičke korijene. Postirska crkva sagrađena Sv. Ivana Krstitelja je sagrađena na ostacima ranokršćanske bazilike. U nedalekoj uvali Lovrečina je dobro sačuvana ranokršćanska bazilika a prema jugu na brdu Mali Brig je još do kraja neistraženi kasnoantički sklop. Taj "povijesni trokut" je jedan od najznačajnijih lokaliteta ranokršćanske civilizacije u Hrvatskoj. U Postirima se kao lokalna fešta slavi 16. srpanj - Gospa Karmelska.
otok Brač Online slike divider
Dol otok Brač slike Dol otok Brač slike
Dol je malo skladno težačko naselje 2 kilometra južno od Postira, smješten u vrhu plodne doline koja se proteže od morske obale. Dol je poznat po sačuvanoj tradicijom izgradnje starih bračkih naselja, krovova pokrivenih kamenim pločama. Mjesto ima oko 200 stanovnika koje se bavi poljoprivredom i stočarstvom. U Dolu se njeguje tradicija crkvenog pučkog pjevanja koja je starija od 400 godina. Naselje se spominje u 14. stoljeću ali njegovi korijeni su dublje u prošlosti o čemu nam svjedoče i starohrvatske crkvice na okolnim brdima od kojih je najpoznatija ona sv. Mihovila. Crkvica sv. Petra je na brijegu iznad mjesta, s malim zvonikom na kojem je najstarije zvono na otoku. Lokalna fešta je na dan Očišćenja Blažene Djevice Marije 2. veljače.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -