Općina Pučišća otok Brač

Pučišća otok Brač slike Pučišća otok Brač slike
Pučišća su jedno od najvećih bračkih mjesta sa oko 2.000 stanovnika. Smještena su na istočnom dijelu sjeverne obale, između Postira i Povalja. Samostalna su općina u čijem su sastavu i mjesta Pražnica i Gornji Humac. Mjesto je smješteno u dubokoj uvali, koja se dijeli na Pučiški dolac i Stipansku luku. Mjesto se povuklo u dno uvale, kako bi se zaštitilo od jake bure, ostajući skriveno od pogleda s mora. Naselje je od gospodarskog (kamenarska industrija), kulturnog a sve više i turističkog značaja na otoku. Uz mjesto je kamenolom u kojem se "bere" čuveni brački kamen poznat po čitavom svijetu, a već godinama u uspješno djeluje i jedina kamenoklesarska škola na ovim prostorima. Skladna međusobna pomiješanost obrambenih objekata - kaštela s ambijentima ruralnog graditeljstva daju Pučišćima posebnu draž. U mjestu je bilo trinaest kaštela - utvrda, od kojih su neke sačuvane do danas. Lokalna fešta je na dan Sv. Jerolima, mjesnog patrona a slavi se na dan 30. rujna.
otok Brač Online slike divider
Pražnica otok Brač slike Pražnica otok Brač slike
Malo mjesto Pražnica su tipično naselje bračke unutrašnjosti i jedno od najstarijih bračkih naselja. Smještena su na cesti Nerežišća - Selca na 400 metara nadmorske visine i danas broje oko 400 stanovnika, uglavnom stočara i poljoprivrednika. Kuće su tradicionalne, težačke, a u okolici mjesta nalaze prapovijesne gomile koje stanovnici nazivaju "grčkim". S obzirom na ruralnu tradiciju, koja je zadržana i do danas, u prostranim dvorištima građene su pomoćne prostorije: teze, kućice, koce, staje i zogoni, u koje se zagoni blago na počinak. Lokalna fešta je na dan Sv. Antuna (17. siječanj).
otok Brač Online slike divider
Gornji Humac otok Brač slike
Gornji Humac je jedno od najstarijih i u prošlosti najistaknutijih bračkih naselja, smješten na cesti Nerežišća – Selca na istočnom dijelu otoka. To je tipično stočarsko-težačko naselje, gdje se stanovništvo bavi sječom i prodajom drva i uzgojem pčela, a danas broji oko 350 stanovnika. Naseljenost Gornjeg Humca seže u prapovijest, gomile ili gradine na Malom Gračišću, Brkati, Straževniku i na Gracu svjedoče o davnim ilirskim prastanovnicima bračke visoravni. Starina i značaj Gornjeg Humac se vidi po postojanju obližnjih srednjovjekovnih naselja Dubravice, Graca, Mošuja, Pothuma i Straževnika u kojima se zbivala najranija hrvatska povijest na otoku, ali su ta naselja opustjela su tijekom 15. i 16. stoljeća zbog kuge. U župi se lokalna fešta slavi slavi na dan Sv. Nikole 6. prosinca.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -