Općina Supetar otok Brač

Supetar otok Brač slike Supetar otok Brač slike
Supetar je bivše i sadašnje administrativno središte čitavog otoka i jedino naselje na otoku koje ima status grada, u čijem su sastavu i mjesta Mirca, Splitska i Škrip. Supetar je sa svojih 3.500 stanovnika najveće naselje na Braču, te gospodarsko, kulturno i turističko središte otoka, u kojem živi petina svih otočana. Supetar je smješten na sjevernoj obali otoka Brača, u uvali Sv. Petra po kojoj je i dobio ime, a ubraja se među najpoznatija turistička središta Dalmacije. Supetar je trajektnom vezom, koja je najfrekventija na čitavom priobalju, povezan sa Splitom. Gospodarstvo obuhvaća poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam, s tim da Supetar zadovoljava visoke standarde i zahtjeve turizma. Sadašnja župna crkva iz 18. stoljeća je izgrađena je na temeljima ranokršćanske bazilike sv. Petra. Neposredno do crkve su ranokršćanski mozaici iz 6. stoljeća te Leroj (zvonik sa satom), Crkveni muzej i monumentalna kamena terasa sa stubištem. U Supetru je rođen Ivan Rendić poznati hrvatski kipar 19-og stoljeća. Na mjesnom groblju nalazi se pooznati mauzolej obitelji Petrinović rad kipara Tome Rosandića. Mjesna fešta je na dan zaštitnika Sv. Petra 29. lipnja.
otok Brač Online slike divider
Splitska otok Brač slike Splitska otok Brač slike
Splitska je slikovito i romantično malo mjesto u dubokoj šumovitoj uvali na sjevernoj obali otoka Brača, 7 kilometara istočno od Supetra. U Splitskoj se u antičko doba nalazila luka iz koje se izvozio brački kamen korišten za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu. Naselje se razvilo u 16. stoljeću oko kašteleta obitelji Cerinić-Cerineo. Danas ima oko 200 stalnih stanovnika koji se - osim turizmom - bave poljoprivredom i ribarstvom. Mjesna fešta je na dan Velike Gospe 15. kolovoza.
otok Brač Online slike divider
Škrip otok Brač slike Škrip otok Brač slike
Škrip je nedvojbeno najstarije mjesto na otoku i jedno od najautentičnijih i najslikovitijih bračkih mjesta. Nalazi se na nadmorskoj visini od 250 metara na sjevernoj strani otoka. Danas broji oko 200 stanovnika, pretežno poljoprivrednika, ali kontinuitet života u Škripu postoji oko 3.000 godina jer to je mjesto s najdužom i najbogatijom poviješću, samo po sebi svojevrsni kulturni spomenik. Tu se nalazi zavičajni Muzej otoka Brača smješten u Radojkovića kuli i okolnim dograđenim kamenim zgradama, a vidljive su i kiklopske zidine ilirske utvrde. Podnožje kule je antički mauzolej, jedan od rijetkih primjera sačuvanog antičkog mauzoleja u Hrvatskoj. U neposrednoj blizini su i najveći utvrđeni dvorac na Braču kaštel Cerineo-Cerinić, župna crkva Sv. Jelene iz 18. stoljeća, i na groblju starohrvatska predromanička crkvica sv. Duha, obnovljena u renesansi. Dosadašnja arheološka istraživanja Škripa nisu još otkrila svu bogatu prošlost Škripa, o kojoj su sačuvane brojne legende. Mjesna fešta je na dan zaštitnice mjesta Sv. Jelene 18. kolovoza.
otok Brač Online slike divider
Mirca otok Brač slike Mirca otok Brač slike
Mirca su malo mjesto 3 kilometra zapadno od Supetra prema Sutivanu a protežu se od stare jezgre u unutrašnjosti prema novijem dijelu naselja na moru. Stanovništvo se bavi poljoprivredom, ribarstvom i sve više turizmom. Stari dio mjesta smješten je južno od glavne ceste. Mjesto su osnovali stanovnici obližnjeg Sutivana i Donjeg Humca u 16. stoljeću. Mjesna fešta održava se 2. srpnja na dan Sv. Elizabete.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -